ΕΟΠΠΥ αποζημίωση γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής

Τι δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση οπτικών;

Το ποσό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι 100 € για κάθε αγορά γυαλιών οράσεως, γυαλιών ηλίου οράσεως ή φακών επαφής. Προϋπόθεση είναι ότι ο ασφαλισμένος δεν έχει λάβει την αποζημίωση αυτή στα τελευταία 4 χρόνια.

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις στους δικαιούχους και στις καλύψεις του ΕΟΠΥΥ , όπως: 

  1. Για τα παιδιά έως 12 ετών χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας (άθραυστα) κάθε 2 έτη. Από 12 ετών και άνω δικαιούνται κάθε 4 έτη.
  2. Γυαλιά για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας χορηγούνται σε ασφαλισμένους μόνο άνω των 40 ετών, στην περίπτωση που δεν έχει χορηγηθεί άλλο ζευγάρι γυαλιά στο διάστημα της 4ετίας για την αντιμετώπιση διαφορετικής πάθησης. Το ποσό αποζημίωσης για τα γυαλιά οράσεως είναι 100 ευρώ (κρύσταλλα και σκελετός).
  3. Ειδικότερα για τους ασθενείς με κερατόκωνο χορηγείται κερατοκωνικός φακός (70 ευρώ έκαστος) και αντικατάσταση ανά 6μηνο εφόσον χρειάζεται.

Που μπορεί να δει ο ασφαλισμένος αν δικαιούται την επιδότηση οπτικών από τον ΕΟΠΥΥ;

Ο ασφαλισμένος μπορεί να δει αν δικαιούται την επιδότηση από τον ΕΟΠΥΥ με τους εξής τρόπους:

  1. Ιστότοπος του ΕΟΠΥΥ: Μπορεί ο ασφαλισμένος να μεταβεί στο https://eopyy.gov.gr/ > φάκελο ασφάλισης υγείας > να εισάγει τους κωδικούς taxis > να εισάγει το ΑΜΚΑ > αν εισέρχεται για πρώτη φορά να καταχωρίσει τα στοιχεία επικοινωνίας και να επιλέξει την καρτέλα από το menu  <<Ατομικά Αιτήματα Παροχών>>.Με αυτόν τον τρόπο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να διαπιστώσει πότε πραγματοποίησε τελευταία φορά δαπάνη οπτικών και να υπολογίσει εάν έχουν περάσει τέσσερα χρόνια για να δικαιούται νέα επιδότηση.
  2. Οφθαλμίατρος: Ο ασφαλισμένος μπορεί να επισκεφτεί τον οφθαλμίατρό του, ο οποίος συνεργάζεται με τον ΕΟΠΥΥ και μπορεί να του παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη χορήγηση επιδότησης.

Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να κατέχει ο ασφαλισμένος για να λάβει την επιδότηση;

Για να λάβετε την αποζημίωση, απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Γνωμάτευση του οφθαλμιάτρου. (Προσοχή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι υπάρχει ένα περιθώριο 30 ημερών για την αγορά οπτικών ειδών. Αν υπερβείτε αυτό το χρονικό περιθώριο, θα χρειαστεί να επιστρέψετε στον οφθαλμίατρο για νέα γνωμάτευση με νέα ημερομηνία.).
  2. Απόδειξη λιανικής πώλησης (που θα αναγράφει το ονοματεπώνυμο σας).
  3. Βεβαίωση του οπτικού.

Ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασφαλισμένος για λάβει την επιδότηση;

Για να λάβετε την αποζημίωση, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι για να υποβάλετε το αίτημά σας, αυτοί είναι :

  1. Να την υποβάλετε ηλεκτρονικά με τα παραπάνω δικαιολογητικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ δείτε τα βήματα εδώ.
  2. Φυσική υποβολή της αίτησης μέσω σε Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), φέρνοντας μαζί σας την ταυτότητά σας και τα στοιχεία του λογαριασμού σας (IBAN) για την κατάθεση των χρημάτων.Ο
Η διαδικασία καταβολής των χρημάτων διαρκεί κατά μέσο όρο 40 ημέρες, αλλά ο χρόνος αυτός μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την πόλη.
Επιστροφή στο ιστολόγιο